Tutvume haridusrobotiga Cue

Saame lähemalt tuttavaks Wonder Workshopi robotiga Cue

Cue on vaimukas robot, millele annab iseloomu emotsionaalne tehisintellekt (Emotive AI). Robotile on võimalik läbi nutiseadme või Windows 10 rakenduse valida nelja erinevat kangelase avatari, kellega saab suhelda ja nalja visata. Cued saab programmeerida tasuta läbi äpi. Programmikoodi kirjutamisel saad valida graafilise (blokid) või tekstipõhise (JavaScript) programmeerimiskeele vahel. Cue abil saab õppida programmeerima ja kasutama tehnoloogiat, arendada keelt, probleemide lahendamise oskust ja loovaid võimeid.

Odoo pildi ja tekstiblokid

Cue sobib lapsele alates vanusest 11+, sest tema kasutamiseks on vajalik mõningane inglise keele oskus. Eelnev Dashi kasutamise kogemus tuleb kasuks, kuid samas sobib Cue vanemale lapsele ka esmaseks Wonder Workshopi robotiks. 

Oma ehituselt on Cue Dashiga sarnane. Tal on kolm kaugusandurit, programmeeritavad LED tuled ja nupud, IR vastuvõtja ja saatja (teiste robotite tuvastamiseks), kaks mootorit ja enkooderid (rataste täpse liikumise kontrollimiseks), pea pööramiseks ja kallutamiseks mootor ning pöördenurga andur (potentsiomeeter), güroskoop, kiirendusandur, mikrofonid, kõlar, kuus LEGO klotsidega sobivat ühenduspesa ja Bluetooth. 


Esmakordsel sisse lülitamisel ole valmis emotsionaalseks kohtumiseks. Cue asub kohe suhtlema ja annab ise teada, mis täpselt temaga teha saab.  

Robotite kasutamise olulised reeglid:

 

  • Robotite tootja on täheldanud, et nende väline kest on suhteliselt tugev, kuid siiski tuleks  jälgida, et nad ei kukuks kõvale pinnasele. 

  • Robotid ei kannata vett. Puhastamiseks tuleb kasutada pehmet ja veidi niisket kangast.  

  • Cue kasutamiseks sobib kõva ja sile põrandapind, sest vastasel juhul võib rataste vahele sattuv mustus (tolm, liiv jne) kahjustada rataste liikumise täpsust ja mehhanisme. 

  • Cue´id tuleb tõsta alati kehast, nagu kassipoega, sest peast tõstes võib roboti kaela mehhanism saada kahjustada. 


Meie e-poest leiate nii Cue roboti kui ka lisad, millega Cue kasutamine põnevamaks muuta. 


Liitu ka Facebookis grupiga "Robootika koolis" ning leiad sealt lõbusaid näiteid Cue igapäevaelust koolis.