Insplay mentorite suveseminar

Insplay mentorid on kirglikud entusiastid, kes panustavad aktiivselt valdkonna arengusse.

Insplay mentorite näol on tegemist väga suure südamega inimestega. Nad on õpetajad, kes tunnevad soovi jagada oma kirge kaasõpetajatega. Nad loovad õppematerjale teistele õpetajatele, viivad läbi koolitusi, koostavad õppevideoid, aitavad läbi viia võistluseid ja palju-palju muud. Üks on kindel -  entusiasmist ning pealehakkamisest neil puudust ei ole.
Kord aastas korraldab Insplay mentoritele suveseminari. Kõik mentorid, kellel suvevaheajal aega on tulla ühisele üritusele, proovivad koos leida lahendusi kõige tähtsamatele küsimustele. Koos on meie panus kindlasti suurem kui eraldi. Lisaks tutvume uute turule tulnud robootikaseadmetega ning MATIK õppevahenditega, veedame mõnusalt aega, jagame muljeid möödunud õppeaastast ja planeerime uue õppeaasta tegevusi.

Mentor Merlin Kirbits pani kirja meie koosviibimise põnevaimad hetked.
"Neljapäeval, 28. juulil, toimus Tallinnas taaskord tore suveseminar, kus oli seekord kohal 16 mentorit. Esmalt tegi Insplay tegevjuht Andres Sirel meile ekskursiooni, mille käigus põikasime sisse nii poodi kui haridusroboteid ja mänguasju täis lattu. Silmad läksid särama kõike seda küllust nähes. Nii mõnigi käsi haaras uue toote järele, et seda lähemalt uudistada. Seejärel tuletas Andres meile meelde Insplay visiooni, milleks on uue põlvkonna tulevikuoskuste toetamine ja arendamine. Rääkisime, kuidas mentorid saavad selle visiooni elluviimisele kaasa aidata. Numbrid, kui paljude lasteni pikas perspektiivis jõuda soovitakse, olid rohkem kui muljetavaldavad. Ühtlasi tegime Janne Kivila juhendamisel väikese kokkuvõtte eelmisest õppeaastast, mille meeldejäävamateks ettevõtmisteks olid Insplay RoboOlümpia õpilastele ning peredele ja MATIK õppevahendite veebiseminarid haridustöötajatele.

TTS Robotkilpkonn

Suveseminari kõige põnevamaks osaks oli uute vahendite katsetamine. Enne lõunapausi algust jõudsime ära uudistada TTS Robotkilpkonn ja Makeblock Codey Rocky. Robotkilpkonn on mõeldud lasteaia kõige pisematele ning liigub suurele valgusega nupule vajutades paremale, vasakule, edasi või tagasi ning köidab tähelepanu värviliste tulede ja helidega.

TTS Robotkilpkonn
Codey Rocky

Codey Rocky

Codey Rocky on mõnda aega juba kasutusel olnud ning sobib suurepäraselt nii lasteaeda kui kooli. Seda haridusrobotit saab täiendada nii LEGO klotside kui Makeblock Neuron anduritega. Codey Rocky programmeerimiseks on samuti mitmeid erinevaid võimalusi, näiteks saab kasutada Scratch 3.0 ja mBlock5 tarkvara ning Makeblock äppi.

Intelino Nutirong J-1

Peale lõunapausi pakkusid elevust ning avastamisrõõmu Intelino Nutirong ja ClassVR. Intelino Nutirong on üks minu vaieldamatu lemmik, kuna ta on oma olemuselt hästi sarnane Ozobotile. Haridusroboti eeliseks on see, et nutirongi saab juhtida nii värviklotse kasutades, Intelino rakenduse abil kui ka Scratch 3.0 keskkonnas. Ühtlasi on mõeldud ka vanematele õpilastele, kes saavad nutirongi programmeerida Pythoni programmeerimiskeele abil. Lisaks ühildub rong BRIO ja IKEA puidust rööbastega, mis paljudes lasteaedades on juba kasutusel.

Intelino nutirong
ClassVR

ClassVR virtuaalreaalsus

ClassVR prillide katsetamine oli samuti tore kogemus. Põnev oli keerutada ekraanil viiruseosakesi, tiirelda avakosmoses ning uidata ringi mööda Titanicu laeva. Selline õppimisviis on küll ääretult kaasahaarav ning õpilaste jaoks motiveeriv, kuid nõuab omakorda õpetajalt ettevalmistusoskust ja tehnilist osavust.

Suveseminari viimases osas arutlesime selle üle, kuidas jõuda õpetajateni ja ulatada neile abikäsi. Kuigi arutletud sai palju, siis mingile ühtsele arusaamisele me ei jõudnudki. Minu jaoks jäi kõlama mõte, et igas koolis võiks olla lisaks haridustehnoloogile ka "nutiõpetaja", kes kaasab ja toetab süsteemselt õpetajaid ning aitab neil ette valmistada ja läbi viia ainetunde. Samuti võiks riiklikult (rahaliselt) toetada õpilasi, kes õpetavad oma koolis või piirkonnas teisi õpilasi/õpetajaid ja teevad robootikaringe. See on põnev mõte, mis kindlasti aitab mingil määral kaasa õpetajate töökoormuse vähendamisele ning tööjõupuuduse leevendamisele selles valdkonnas.


Kokkuvõtvalt võib öelda, et tegemist oli väga mitmekesise ning motiveeriva suveseminariga. Suur rõõm oli kõigiga jälle üle pika aja silmast-silma kohtuda ning mõtteid vahetada. Eriti tänulik olen Jana Süvingule Kullatera Lasteaiast, kes jagas oma kogemust haridusrobotite laenutamise kohta peredele koduseks kasutamiseks. Haridusrobot ei pea olema midagi sellist, mida kasutatakse ainult rühmas või klassis õpetaja järelvalve all. See sobib suurepäraselt ka pere ühistegevuste rikastamiseks ning annab võimaluse lapsel endal oma vanematele, õdedele-vendadele või sugulastele midagi uut ning põnevat õpetada." Merlin Kirbits, Insplay mentor

Insplay visioon

Suveseminar andis ka palju ideid Insplayle. Suure murekohana näeme seda, et lasteaia lõppedes ja kooliteed alustades kaovad nii mõnedki väga kasulikud oskused ning teadmised. Lasteaedades õpivad lapsed väga mänguliselt ning lasteaedade õpetajatel on robootikat kasutades pisut lihtsam lõimitud õpet läbi viia kui koolide õpetajatel. Kooli minnes aga unustavad lapsed peagi õpitu. Samu seadmeid, mida lasteaias kasutati, näevad lapsed uuesti võibolla neljandas klassis.

Jõudsime üheskoos järeldusele, et kõige aluseks on motiveeritud õpetaja, kes veab ja innustab oma asutuses tegutsema ka teisi õpetajaid ja kes teeks sära silmis tööd nii, et ta ei oleks üle koormatud. Samuti ei ole noortel väljaspool Tallinna kohalikke IT-eeskujusid, kellega suhelda. Suureks abiks oleks eestikeelsete õppematerjalide juurde loomine. Omalt poolt tegeleme sellega küll aastaringselt, aga kõikidele seadmetele igas vanuseastmes tundub see üsna võimatu missioonina. Kindlasti oleks väga suureks kasuks huvihariduse suurem toetamine. 


Jätkame mentoritega plaanide pidamist ning meie uksed on entusiastidele avatud.
Kui tunned, et ka Sinu südameasi on valdkonna arengusse panustamine, siis uuri lähemalt

 Insplay mentorite lehekülge