Andmete analüüsimise oskus ja andmepõhised otsused on vajalikud ka tulevikus

Peamine on osata andmeid analüüsida, tõlgendada ja tõsta andmetest lähtuvalt oma otsuste kvaliteeti.

Tulevikuametitest üks nõutumaid on andmete spetsialist, kes oskab kasutada andmete analüüsiks mõeldud tööriistu ja koostada nutikaid raporteid.

Peamine on osata andmeid koguda ja struktureerida-mudeldada, seejärel analüüsida ja tõlgendada ja tõsta andmetest lähtuvalt oma otsuste kvaliteeti. Milliseid aktsiaid osta ja kuhu investeerida ei tasu küsida taksojuhilt, sest siis olete ilmselgelt hiljaks jäänud. Pange teid huvitavad andmed tabelisse ja let's analyse!

Viimasel paaril aastakümnel on tabelarvutusprogrammide kasutamine osa kontoris töötava inimese igapäevatööst. Viimasel kümnekonnal aastal on sellele lisandunud suurandmed ja nende analüüs, millega töötavad ühed kõige hinnatumad spetsialistid - andmeanalüütikud. Suurandmete (Big Data) näiteks võib tuua inimeste või transpordivahendite poolt andmebaasidesse salvestatavat GPS-infot, mida võidakse kasutada näiteks ühistranspordisüsteemide planeerimiseks, fooride nutikamateks muutmiseks, ummikute prognoosimiseks ja võimalike lühimate ja probleemivabade teekondade planeerimiseks.

Kuidas arendada andmepõhist lähenemist enda ja laste juures?

Kõige lihtsam viis selleks on võtta igapäevaelus kasutusele arvutustabelid (Microsoft Excel või Google Sheets) ja hakata sinna koguma andmeid. Näiteks koostada sinna pere eelarve ja investeeringud. Arvutustabelitele leiab internetis ka vastavaid templatesid ehk malle kui otsida Googlest näiteks “budget templates”, siis leiate hulga malle. Tabelarvutust tasub ise õppida ja selleks võib kasutada YouTube õpetusi. 

Tabelarvutust võiks õpetada lastele juba alates algkoolist. Tabelisse võib koguda ja koostada erinevaid nimekirju. Näiteks võib laps panna tabelisse kirja oma materiaalseid unistusi ja soove ridadena ja tulpadena kriteeriume ja eesmärke, mille alusel ridu hinnata. Tulpadeks sobivad näiteks kulu-ostuhind, kasulikkus-praktilisus, loovuse ja oskuste arendamine. Seal, kus tulbad ja read kohtuvad, võiks anda hindeid ühest viieni. Siis arvutada kokku, milline soov tundub kõige mõistlikum.

Lapsed võivad tabelitesse kanda ka oma hindeid!

Tabelarvutusprogrammi on võimalik kasutada väga loovalt ükskõik millise info analüüsimiseks ja koostamiseks. Pole paha kasutada ise ja õpetada lapsi kasutama mõnda rakendust andmete kogumiseks nagu näiteks Google Forms.